Sten ved indgang stor 720x400

Carlos Scarpa prisen

I 2004 blev Kongenshus Mindepark tildelt den internationale Carlo Scarpa Havepris.

Begrundelsen for tildelingen var, at mindeparken ved Viborg forener naturelementer, lokalhistorie, national ånd, landskabsforvandling og kunst. Det, som særligt har fanget komiteens interesse for Kongenshus Mindepark, er historien om den danske hedes forvandling til landbrugsjord, og om hedebøndernes sammenslutning for at købe resterne af heden, så det landskab, de havde arbejdet for at ændre til landbrugsjord, fortsat kunne eksistere i dens tidligere form.

Det var 15. gang prisen, der sponsoreres af Benetton Fonden for Forskning, blev uddelt. Prisen er tidligere gået til områder i blandt andet Sverige, Brasilien, Rumænien, Portugal, Spanien, Italien og Tyskland.

 

 

 

Scarpa prisen er opkaldt efter Carlo Scarpa (1906-1978), som havde sit virke som skaber af landskaber i den nordøstlige del af Italien, hvor Benetton-familien stammer fra. For Scarpa-komiteen handler det ikke om at bevare det oprindelige landskab. Deres landskabsfilosofi er, at landskaber altid er i stadig forandring, og at der som i Kongenshus Mindepark er brug for menneskelig indgriben for at bibeholde en bestemt type landskab.

Den opgave, mener komiteen, er gennemført perfekt i Kongenshus Mindepark, der åbnede i 1953, og stadig i dag bevarer den del af den danske naturhistorie, som heden var indtil midten af 1850´erne.

Læs om Carlo Scarpa prisen her www.fbsr.it

 

Praktisk info

Adgang til parken

Der er gratis adgang til mindeparken. Ved indgangene til mindeparken og ved udkigstårnet er der opsat skilte med oversigtskort. Herfra kan du følge afmærkede vandreruter rundt på heden. Vis hensyn til naturen og fårene: Hunde skal være i snor.

Parkering

Ved Kongenshus Kro og Hotel og ved udkigstårnet er der parkeringspladser. Der er gratis adgang til mindeparken for både busser og biler. 

For bevægelseshæmmede

Naturcentret og en af naturstierne er indrettet til kørestolsbrugere og andre bevægelseshæmmede. Udkigstårnet er desuden udstyret med en lift, som fører de seks meter op til udkigsplateauet.

Middag i det fri

Nyd din mad i picnicområdet omkring udkigstårnet. Der er desuden bygget en bålplads ved shelterne bag udkigstårnet. Pas på naturen, så passer den på dig.

Sådan finder du parken

Her finder du Kongenshus Mindepark

Mindeparken

Kongenshus Mindepark

Vestre Skivevej 142
Daugbjerg
8800 Viborg

Tlf. 8728 1013
kongenshus@kongenshus.dk

Naturcenter

Kongenshus Naturcenter

Vestre Skivevej 142
Daugbjerg
8800 Viborg

Tlf. 8728 1013
kongenshus@kongenshus.dk

Kro og hotel

Kongenshus Kro & Hotel

Vestre Skivevej 142
Daugbjerg
8800 Viborg

Tlf. 97 54 81 25
mail@kongenshuskro.dk