Mindedal_720x400

Mindedalen

Mindedalen er en ca. 1 km. lang slugt, hvor der er rejst i alt 39 stene – én for hvert herred, hvis befolkning deltog i hedeopdyrkningen.

På hver herredssten er der indhugget herredsvåbnet samt to cirkler, der viser, hvor store ændringer der skete i fordelingen mellem hede, ager og skov i perioden fra 1850 til 1950.

På herredsstenene er der desuden indhugget et vers, en sentens eller en figur.

Omkring herredsstenene er anlagt flere sognesten med over 1.200 navne på opdyrkere af heden.

 

For enden af Mindedalen findes mødepladsen. Mødepladsen er en oval plads med sten i kanten, hvor navne på mennesker med stor betydning for hedesagen er indhugget. Mennesker, hvis indflydelse rakte ud over landets sogne, uden at være egentlige hedeopdyrkere.

I 2004 fik Kongenshus Mindepark tildelt den internationale Carlo Scarpa-pris, der uddeles til bemærkelsesværdige landskaber.

 

Praktisk info

Adgang til parken

Der er gratis adgang til mindeparken. Ved indgangene til mindeparken og ved udkigstårnet er der opsat skilte med oversigtskort. Herfra kan du følge afmærkede vandreruter rundt på heden. Vis hensyn til naturen og fårene: Hunde skal være i snor.

Parkering

Ved Kongenshus Kro og Hotel og ved udkigstårnet er der parkeringspladser. Der er gratis adgang til mindeparken for både busser og biler. 

For bevægelseshæmmede

Naturcentret og en af naturstierne er indrettet til kørestolsbrugere og andre bevægelseshæmmede. Udkigstårnet er desuden udstyret med en lift, som fører de seks meter op til udkigsplateauet.

Middag i det fri

Nyd din mad i picnicområdet omkring udkigstårnet. Der er desuden bygget en bålplads ved shelterne bag udkigstårnet. Pas på naturen, så passer den på dig.

Sådan finder du parken

Her finder du Kongenshus Mindepark

Mindeparken

Kongenshus Mindepark

Vestre Skivevej 142
Daugbjerg
8800 Viborg

Tlf. 8728 1013
kongenshus@kongenshus.dk

Naturcenter

Kongenshus Naturcenter

Vestre Skivevej 142
Daugbjerg
8800 Viborg

Tlf. 8728 1013
kongenshus@kongenshus.dk

Kro og hotel

Kongenshus Kro & Hotel

Vestre Skivevej 142
Daugbjerg
8800 Viborg

Tlf. 97 54 81 25
mail@kongenshuskro.dk