Book din overnatning

Shelters på Kongenshus

Har du lyst til at overnatte midt på heden på Kongenshus? Det kan du gøre ved at booke et af vores tre shelters. Det er ganske gratis. 

Søren Søndergaard, formand for Landbrug og Fødevarer
Interview med Søren Søndergaard, formand L&F

Vi skylder dem alle en stor tak

Søren Søndergaard kan finde sit eget navn i mindedalen på Kongenshus - her er hans tipoldefar og -mor mindet for deres arbejde med at opdyrke heden. 

Film

Til minde om de jyske hedeopdyrkere

For at hædre hedebøndernes slidsomme arbejde blev den selvejende institution ”Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere” stiftet i 1942. 1.200 hektar hede blev fredet, og 39 store sten blev rejst – én for hvert herred, hvis befolkning opdyrkede heden. Ni af herrederne valgte at mejsle vers fra den danske sangskat. Herning Kirkes Drengekor har været i mindedalen og indsunget nogle af sangene. Det er der blevet en smuk og poetisk film ud af. 

Herredssten - mindedalen - Skjoldborg
Sange fra mindedalen

Download sanghæfte

I mindedalen finder du vers fra den danske sangskat - Jeppe Aakjær, H.C. Andersen og Johan Skjoldborg. Tag hæftet med på tur og nyd fællessang under åben himmel.

hedebonde 800.
OPLEV

Hedens Ansigter

I forbindelse med kroen ligger lokaler, hvor du kan opleve udstillingen ’Hedens Ansigter’, som er fantastiske billeder fra slutningen af 1800-tallet af hedens beboere. Det er gratis at besøge udstillingen, som er åben i tidsrummet 7.30 til 23.00 alle dage.

Hedeopdyrkningens pionerer

Historien om Petrine og Laurits

Rigtig mange af os har slægtninge på Kongenshus, hvor mere end 1.200 navne er at finde på sognestenene i mindedalen. I denne fortælling beretter Egon Laurids Hedegaard om sine bedsteforældre, der var hedeopdyrkere

Laurits Hedegaard
Kongenshus Mindepark - kartoffeltyskene - tyskerlade.jpg
HISTORIE

Kartoffeltyskerne og deres efterkommere

Kongenshus indeholder et væld af historier og skæbner. Én af dem handler om kartoffeltyskerne, som er den folkelige betegnelse for de cirka 290 tyske familier, der i 1759-60 blev kaldt til Danmark med henblik på opdyrkning af den jyske hede.

Skitse af OddFischlein - Historien bag Kongenshus Mindepark

Formål

Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere er en selvejende institution, der er oprettet med det formål at varetage arealet som en mindepark for hedens opdyrkere.

Skitse af OddFischlein - historien bag Kongenshus Mindepark

Beliggenhed

Arealet ligger uberørt som et lyngareal med en typisk natur af hedeslette med smeltevandsslugter. I den sydlige del af arealet er anlagt en nåletræsplantage på 70 ha

Skitse af OddFischlein - historien bag Kongenshus Mindepark

Etablering

Til dette formål erhvervede man i 1942 ca. 1.200 ha uopdyrket hede 25 km sydvest for Viborg.

Skitse af OddFischlein - historien bag Kongenshus Mindepark

Historie

Omkring udkigstårnet midt på heden er der i dag etableret informationstavler, hvor du kan fordybe dig i den spændende historie bag hedens opdyrkere.

Udkigstårn og mindesten i Kongenshus Mindepark
Få udsigten med

Udkigstårn på Kongenshus Hede

Alle kan nu opnå den optimale naturoplevelse ved frit at kunne skue 360 grader ud over landskabets helt særlige plante- og dyreliv på den 1.200 ha store fredede hede.

Stien til mindedalen er fyldt med mindesten

Historien bag Kongenshus

Kongenshus’ historie er historien om opdyrkningen af det danske hedelandskab.

Adgang og oversigt over Kongenshus Mindepark

Brochure

I samarbejde med Viborg Kommune er denne brochure om vandreture på Kongenshus udviklet - med inspiration til alle interesserede i stedets natur og historie.

Kontakt Kongenshus

Her finder du kontaktinformationer til Kongenshus' administrationen, naturguider og til Kongenshus Kro.

ADGANG TIL PARKEN

Der er gratis adgang. Ved indgangene til Kongenshus og ved udkigstårnet er der opsat skilte med oversigtskort. Herfra kan du følge afmærkede vandreruter rundt på heden. Vis hensyn til naturen og fårene: Hunde skal være i snor.

PARKERING

Ved Kongenshus Kro og ved udkigstårnet er der parkeringspladser. Der er gratis adgang til mindeparken for både busser og biler.

FOR BEVÆGELSESHÆMMEDE

Naturcentret og en af naturstierne er indrettet til kørestolsbrugere og andre bevægelseshæmmede. Udkigstårnet er desuden udstyret med en lift, som fører de seks meter op til udkigsplateauet.
 

MIDDAG I DET FRI

Nyd din mad i picnicområdet omkring udkigstårnet. Der er desuden bygget en bålplads ved shelterne bag udkigstårnet. Pas på naturen, så passer den på dig.

Find Kongenshus her

Kongenshus